Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/2/2/221f9d01-bcbd-448d-8098-3fb0f5c6ccaa/holkyzrealitky.cz/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

Nový realitní zákon

Dne 3. 3. 2020 nabývá platnosti nový realitní zákon, resp. Zákon o realitním zprostředkování. Co nám všem přinese..

Dne 3. 3. 2020 nabývá platnosti nový realitní zákon, resp. Zákon o realitním zprostředkování. Co nám všem přinese?
Klíčovou změnou je zařazení činnosti realitního makléře do vázaných živností. Je třeba doložit potřebnou kvalifikaciodborné vysokoškolské vzdělání nebo vyšší odborné či středoškolské vzdělání s povinnou tříletou praxí. Pokud toto zájemce o práci realitního makléře mít nebude, je třeba si doplnit vzdělání rekvalifikačním kurzem, akreditovaným ministerstvem školství. Cílem této změny je vyšší odbornost makléřů.
Dříve mohl provozovat realitní praxi každý, kdo dosáhl věku 18 let, měl čistý trestní rejstřík a zaplatil na živnostenském úřadu 1 000 Kč. Makléřem se pak mohl stát kdokoli, i když o nemovitostech, právu, hypotékách, atd. neměl ani ponětí. A podle toho to často i vypadá. Většina lidí si myslí, že přece dělat realiťáka vůbec nic není! A skutečnost? Dobrý realiťák musí být stavařem, finančním makléřem, pojišťovákem, psychologem, IT, fotografem, odhadcem atd.
Kdo byl dobrým makléřem v minulosti, zůstal a zůstává na trhu dál. Kdo byl špatným makléřem, svoji činnost většinou ukončil.
Dělat makléřinu je stále složitější. Abychom odvedli dobrou práci, musíme jednotlivé kroky při prodeji nemovitosti dobře nastavit, věnovat se prodeji na 100 %. Pak je teprve prodej úspěšný, klient spokojený a spokojení jsme i my, realiťáci.
Tak snad nám realitní zákon v tomto alespoň trochu pomůže. Budeme doufat, že kvalitních makléřů přibude, ale to ukáže čas.
Další povinností je povinné pojištění odpovědnosti realitních makléřů za škodu s pojistným limitem 1 750 000 Kč, u zprostředkovatelů, které zastřešuje franšízová společnost je to polovina. Většina z nás tuto pojistku dávno má.
Zákon upravuje i povinnosti ve smlouvě o zprostředkování – snad nejdůležitějším bodem je, že musí mít jednoznačně stanovenou maximální výpovědní dobu, nelze pracovat se smlouvou na dobu neurčitou.
Tolik jen na okraj…

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky