Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

Průkaz energetické náročnosti budovy

Nevíte si rady s průkazem energetické náročnosti budovy? Kdy ho potřebujete?

Nevíte si rady s průkazem energetické náročnosti budovy? Kdy ho potřebujete?

  • Co to vlastně ten průkaz energetické náročnosti budovy je?

Energetický průkaz, energetický štítek a správně průkaz energetické náročnosti budovy (zkráceně PENB) je takovým ukazatelem spotřeby energie budovy. Jedná se o označení energetické třídy „A“ (mimořádně úsporná) až „G“ (mimořádně nehospodárná).

  • A kdy ho potřebujete? Zjednodušeně ho potřebujete při prodeji nebo pronájmu domu včetně objektu k podnikání nebo bytu. Je platný 10 let od jeho vydání (pokud v průběhu té doby nedojde k významným změnám, které by ovlivnily energetickou spotřebu – zateplení fasády, výměna oken, změna vytápění atd.) a jeho ceny se různí v souvislosti s dokumentací, která je potřeba pro jeho zpracování.
  • Pokud prodáváte dům,zpracování energetického průkazu si zajistíte buď sami nebo Vám ho zajistí realitní kancelář. V případě jeho zajištění naší realitní kanceláří budete mít zpracování zdarma za předpokladu, že prodej nemovitosti svěříte nám.
  • Pokud prodáváte byt, průkaz energetické náročnosti je zpracován stavebníkem, vlastníkem budovy nebo společenstvím vlastníků jednotek a ti Vám ho poskytnou.
  • Kdy musíte průkaz předložit? Povinnost předložit PENB je dána zákonnými podmínkami a musíte jej novému vlastníku či nájemci předložit na základě podmínek smlouvy o prodeji. Je dobré jej však mít k dispozici před zahájením inzerce – pokud totiž nevyplníte třídu energetické náročnosti při vyplňování inzerátu na serverech, některý server Vám Vaši nemovitost automaticky zařadí do třídy „G“. Pokud realizaci prodeje nebo nájmu zadáte realitní kanceláři, měla by po Vás tento průkaz vyžadovat.
  • Kdy ho nepotřebujete? Jste-li vlastníkem např. stavby pro rodinnou rekreaci, památkově chráněného objektu, budovy pro náboženské účely, budovy bez čísla popisného, průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok, objektů, budovy, postavené před rokem 1947 – musíte však mít písemný souhlas kupujícího, že průkaz nevyžaduje, a že objekt neprošel změnami na obálce budovy většími jak 25%. Průkaz nemusíte mít ani za předpokladu, že přechod vlastnických práv z osoby na osobu přechází formou dědictví či darování.

Toto je jen krátké vysvětlení souvislostí prodeje či nájmu a PENB. Pokud potřebujete více informací pro lepší zorientování se v problematice, rády Vám vše zodpovíme telefonicky či emailem.
Tel.: 777 301 160, 777 550 162
Email: info@holkyzrealitky.cz

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky