Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

Financování koupě družstevního bytu

Chcete si koupit byt a v nabídce se vám líbí byt v družstevním vlastnictví? Tápete, jak to vlastně je s financováním družstevních bytů?

Chcete si koupit byt a v nabídce se vám líbí byt v družstevním vlastnictví? Tápete, jak to vlastně je s financováním družstevních bytů?
Cena bytů v družstevním vlastnictví bývá často o trochu nižší než bytů v osobním vlastnictví. Ne vždy je to pravidlem, ale zmiňujeme to, protože je možné se s tím setkat. Byty v družstevním vlastnictví lze převést do osobního vlastnictví za podmínek, které určují stanovy družstva. Bývá to např. doplacení poměrné části úvěru, určeného na privatizaci bytového domu, nebo je převod bytu do osobního vlastnictví podmíněn dobou, která je přesně specifikována ve stanovách družstva spolu s dalšími právními kroky, které musí být naplněny. Toto vše najdete tedy buď ve stanovách družstva, jak už jsme řekly, nebo vám tyto informace upřesní předseda či jiný člen družstva, na kterého určitě dostanete kontakt od majitele bytu.
A jak tedy na financování bytu v družstevním vlastnictví?
Máte-li vlastní zdroje a nepotřebujete hypotéku, máte vyhráno. Cenu hradíte dle podmínek smlouvy o převodu členských práv a povinností k družstevnímu bytu a smlouvy o advokátní úschově. Pokud netrváte na převodu bytu do osobního vlastnictví a víte, že s převodem tohoto bytu také přebíráte povinnost úhrady poměrné části splátky úvěru družstva, vztahující se na bytovou jednotku, můžete za byt zaplatit nižší kupní cenu.
Příklad: zaujal vás byt, který stojí 8 mil. Kč a poměrná částka zbývajícího úvěru, vztahujícího se k bytu je vyčíslena na 1 mil. Kč. Tato částka se platí po sjednanou dobu v měsíčních úhradách spojených s bytem a po doplacení je možné převést byt do osobního vlastnictví. Pokud zaplatíte tuto poměrnou část ihned – tzn. konečná částka, kterou za byt dáte, bude 8 mil. Kč, převedete byt do osobního vlastnictví rovnou. Pokud si ponecháte byt v družstevním vlastnictví, konečná cena bude 7 mil. Kč a 1 mil. Kč budete splácet dle podmínek družstva v měsíčních splátkách po určitou dobu.
Máte-li k dispozici jen část vlastních zdrojů na úhradu kupní ceny a potřebujete úvěr, musíte se řídit podmínkami, které vám stanoví pro financování banka. Obvykle je to podmínka převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví např. do 2 let a prokázáním se výpisem z katastru nemovitostí, kde jste uveden jako vlastník bytové jednotky. Pokud byt nelze převést do osobního vlastnictví podle podmínek banky a převod by trval déle (např. 3 roky) a banka by tuto podmínku nechtěla přijmout, musíte ručit jinou nemovitostí.
Pokud byste chtěli zprostředkovat koupi družstevního bytu přes naši realitní kancelář, máme velmi šikovnou finanční poradkyni, která udělá vše pro to, aby se sen o vašem bydlení stal splněnou realitou.
V případě, že máte jakékoli dotazy, které se týkají článku, který právě uvádíme na blogu, nebo vám jakkoli můžeme poradit v oblasti realitního světa, neváhejte nás kontaktovat. Kontakty na nás najdete zde: https://www.holkyzrealitky.cz/kontakty/
Pokud nechcete kupovat, ale potřebujete naopak svůj družstevní byt prodat a vybrali jste si nás jako své partnery pro obchod, volejte, pište, sejdeme se, zpracujeme kvalitní prezentaci a vrhneme se na prodej, který se pokusíme zrealizovat v co možná nejkratší době.
Víte o někom, kdo chce prodat byt, nebo dům? Dejte nám svůj tip a po zrealizovaném obchodě v naší realitní kanceláři vám náleží pěkná finanční odměna, kterou vám rády poskytneme jako projev důvěry a poděkování za kontakt.

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky