Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

O realitách v dnešní době s makléřkou Michaelou Štotovou

„Jak je na tom realitní trh?“ To je otázka, kterou dostávám dnes a denně. Vždy mi ten dotaz zvedne tlak. Ne v negativním slova smyslu, spíše naopak. Je to teď takové zvláštní vzrušení bavit se o nemovitostech, o realitním businessu a o situaci, která vládne současné době.

„Jak je na tom realitní trh?“ To je otázka, kterou dostávám dnes a denně. Vždy mi ten dotaz zvedne tlak. Ne v negativním slova smyslu, spíše naopak. Je to teď takové zvláštní vzrušení bavit se o nemovitostech, o realitním businessu a o situaci, která vládne současné době.
Sebejistí realitní makléři mají své „ostřílené řeči“ připravené a snaží se ohromit svou pohotovou verzí na toto téma sociální sítě. Pod jejich příspěvky pak vznikají bouřlivé diskuze, z nichž je znát, že stejně jako názory na koronavirus, které rozdělily lidstvo na dva tábory, jsou také názory na pohyb realit v této době velmi odlišné. Doba standardních odpovědí na otázku „jakým směrem se bude vyvíjet realitní trh a jeho ceny“ je dávno pryč. Realitní trh už není sjednoceným subjektem s jasným vývojem. Máme tu názor A a názor B. A nikdo nemůže jistojistě říci, co se stane s cenami, a jak snadné či nesnadné prodeje za určité peníze budou.
Od svých klientů teď slýchávám, že ceny, které vládnou realitnímu trhu, jsou teď naprosto absurdní a nelogicky stále rostou nahoru. Ano. Jeví se to tak. A každý čeká, co se bude dít. Jeden tábor hlásá, že ceny určitě půjdou dolů a díky tomu, co se teď děje, jen přehazujeme nafouknutou bublinu, která když praskne, ceny musí klesnout. V souvislost se také dávají názory, že lidé budou mít problémy s financemi díky restrikcím po celém světě a budou své nemovitosti prodávat. Zde se zase dělí názory na věc. Budou tyto nemovitosti za nižší ceny, aby byly rychle prodány a vyřešila se taky finanční situace majitele nemovitosti, nebo naopak budou za vyšší cenu, aby majitel nemovitosti získal co nejvíce? Jedno je jisté. Nejsme tak velké hráčky, abychom řekly majiteli nemovitosti, který prodává nemovitost např. v hodnotě 8 – 10 mil. Kč, že se prodej zrealizuje do 60 dní od té doby, co nemovitost s kvalitní prezentací uvedeme na trh.
Ze své zkušenosti v posledních měsících ale můžeme říci, že co se opravdu teď hýbe slušně, jsou nemovitosti v hodnotě do 5 mil. Kč. Jedná se zejména o byty s rozlohou pod 80 m2 ve větších městech. Přestože před několika lety bylo nemyslitelné si jen představit takovou částku za bytovou jednotku, v dnešní době je tato částka v podstatě běžnou sumou, za kterou je možné pořídit byt ve městě. Mluvím teď hlavně o Brně, kde má naše realitní kancelář své domovské teritorium. A takový byt hodně klientů zvládne zafinancovat také přes hypoteční úvěr. Tuhle situaci zatím nezměnil ani koronavirus, který teď bohužel ovládá celý svět. O byty v částce cca 5 mil. Kč mají zájem nejen lidé, kteří hledají nový domov, ale také investoři, kteří chtějí byt koupit na budoucí pronájem. Jisté názory totiž praví, že o pronájmy bude stále větší a větší zájem právě díky tomu, že teď se svět v podstatě zastavil, obchod vázne, turismus vázne, není tak snadné v mnoha oborech vydělávat slušné a jisté, stálé peníze a lidé budou mít strach pořídit byt se závazkem vůči bance. Proto možná raději sáhnou po bytě v pronájmu.
Všechna tato fakta udávají jisté tempo a podmínky, za kterých se pak konkrétní nemovitost prodává. Musím upozornit na jednu věc, která se v této souvislosti děje velmi běžně a týká se právě toho skoro nejpodstatnějšího – ceny nemovitosti. Právě proto, že zájem o byty kolem 5 mil. Kč je opravdu velký, pomaličku jejich cena roste výš a výš. Jak je to možné? Představte si majitele nemovitosti, který je chytrý, zorientovaný v problematice. Tedy ví, že prodává byt v lokalitě, která je ve městě oblíbená a za cenu, která je snesitelná. Takový byt chtějí nabízet i realitní kanceláře, které mají veliké množství klientů, kteří právě tyto byty chtějí koupit. Majitel osloví hned několik kanceláří najednou a chce docílit pro něj nejlepšího prodeje, nejvyšší ceny a nejkratší doby, za kterou se byt prodá novému majiteli. Co se teď stane? Vzniká takové žonglování mezi realitními kancelářemi, nepsaná soutěž o nejlepší prezentaci, nejvyšší cenu, nebo nejlepší cenu – to je vše úhel pohledu, jak toto nazveme, nejrychlejší předpovídaný prodej a přitom všechny kanceláře předstírají, že mají se svým klientem – majitelem bytu – podepsanou dohodu o výhradní možnosti zprostředkování jeho bytu. A to je právě to bludiště, ze kterého se velmi špatně hledá správná cesta ven. Takový způsob prodeje nemovitosti je velmi špatný pro byt i pro majitele samotného. Byt se může dostat do kategorie předražených nemovitostí, které budou dlouhé měsíce ležet se svými prezentacemi na realitních serverech a místo toho, aby byt byl lukrativní seriózní nabídkou, která umožní fér jednání a kvalitní obchod všem smluvním stranám, se stane tzv. ležákem, který s sebou táhne spoustu nejistoty a otazníků, směřujících k otázkám – proč je byt tak drahý, proč majitel nemá rozum, proč realitka nemá rozum, proč se byt prodává tak dlouho, jaký problém v tom obchodu je, že byt není už dávno prodaný, když leží v tak skvělé lokalitě, proč vlastně prodává byt tolik realitek, je ten byt tak špatný, že ho musí zkoušet prodávat tolik realitek…?
Pokud je majitel nemovitosti rozumný, pak i prodej samotný dopadne ke spokojenosti všech stran. Kupující nakoupí za férových podmínek při čistém obchodním jednání byt za odpovídající cenu a majitel nemovitosti prodá v čase pro něj snesitelném novému zájemci, který jeho jasný a čistý přístup k věci ocení.
Realitní kancelář hraje taky svou roli. Pokud majitel zvolí kvalitní realitní společnost a zdatného makléře, v jehož přítomnosti se bude cítit jistě a bude vládnout vzájemná důvěra, je uzavřený obchod vlastně jistý. Realitní makléř poradí, dokáže ušetřit čas, dokáže všem stranám otevřít oči, jak se říká, zkušený realiťák má kolem sebe tým lidí, se kterými zajistí financování nemovitosti za rozumných podmínek, které jsou podložené letitými vazbami na finančního makléře a kontakty v bankách. V neposlední řadě makléř se svým týmem dokáže vytvořit skvělou prezentaci nemovitosti. Zkrátka pokud si vy, jako majitelé nemovitostí určených k prodeji, zvolíte makléře, který vám bude opravdovým parťákem, máte vyhráno a neztratíte při prodeji nemovitosti nervy. Ani v době koronaviru, zkrátka nikdy.
Ale zpět k nemovitostem. To, co vyžaduje čas a trpělivost, jsou dražší nemovitosti v hodnotách, můžeme říct, třeba od 7–8 mil. Kč výše. Prodej takových realit je v podstatě výzvou. Tyto nemovitosti stojí proti menšímu počtu kupujících. Neříkejme tomu ale menší zájem, to rozhodně ne, protože i nemovitosti s vysokými cenami dokáží pořádně překvapit a vyburcovat zájemce o koupi k bleskovému rozhodnutí s větou: „Ať to stojí, co to stojí, tohle prostě musím mít.“ Nicméně ale standardem dle zkušeností v naší realitní kanceláři je, že klient, který pokukuje po koupi drahé nemovitosti, je více opatrný, dává si na čas, hodně u případu přemýšlí, počítá. Ale přesně tak je to správné. Někdy je třeba své střelecké emoce zbrzdit a vše řádně naplánovat a být si v kroku jistý. Proto i majitel takové nemovitosti si musí uvědomit fakt, že prodej jeho nemovitosti ve vyšší finanční kategorii chce opravdu trpělivost. Majitelé si říkají, že mají přece něco, co je velmi lukrativní, je to taková tzv. velká věc, velká ryba za velké peníze s tím, že i když to stojí velké peníze, musí to chtít přece každý. Nicméně není tomu přímo tak. Čas a klid, výdrž, to je to, co je při takovém obchodu alfou, omegou. A také to chce důvěru v makléře. Makléř potřebuje také čas. Při koupi drahých nemovitostí probíhá celá řada jednání právě kupujícího klienta s realitním makléřem, finančním poradcem, není to, zkráceně řečeno, jen tak. Ale když všechny strany zvládnout takové to mravenčení a čekání, zda obchod klepne, či ne, dojde se také do šťastného konce a obchod bude uzavřený, aniž by cena dramaticky klesla dolů.
No a máme tu ještě jednu kategorii, která má podtitulek – cenově dostupný dům na nedostupném místě. To může být třeba dům, který vyžaduje rekonstrukci, je situovaný desítky kilometrů od většího města, zároveň však stojí na kouzelném pozemku. Nebo taky novostavba, která je sice hodně vzdálená od města, ale je to nový dům bez dalších investic. A víte, co je zvláštní? Na takových nemovitostech se nám najednou schází všichni klienti. Ti, kteří mají menší finanční prostředky, ale i milionáři, kteří sní o utajeném místě daleko od lidí, nebo investoři, kteří např. chtějí z malého domečku udělat sídlo a za nízkou cenu koupit něco, z čeho vybudují nemovitost, kterou pak výrazně dráž prodají. A zde se zase realitní svět spojuje v jedno.
To je přesně to, co více než 15 let na své práci miluji. Různorodost každý den. A neexistuje žádná univerzální formule, kterou bych dokázala předpovědět, co se bude dít, nebo jak se bude prodávat. Je tu nesčetné množství faktorů, které pohyb na realitním trhu ovlivňují. A není to jen to, co se týká peněz, nebo nemovitostí, doby, která právě je a situace, které čelíme, ale prodej nemovitostí ovlivňujeme i my, lidé – majitelé, kupující. Profesionálové v oboru.
Každopádně je tu jedna věc, kterou předpovědět mohu a budu mluvit za celý tým Holek z realitky. Každá z nás svou práci dělá roky. Svou práci milujeme. Zkušeností máme moře jak z českého trhu, tak ze zahraničí, obchodujeme s malými nemovitostmi i sídly, nedávno jsme dokázaly zprostředkovat prodej významné historické památky. A ať děláme na čemkoli, co se realit týká, vždy svou práci budeme dělat také srdcem. Vážíme si každého z vás, který nám zavolá, nebo pošle e-mail, vážíme si každého klienta, který s naší kanceláří chce prodat svou nemovitost, stejně tak každého, kdo chce výhradně s námi najít svůj nový domov, nebo třeba sídlo své firmy. Při jednání s klienty jsme všichni na stejné lodi. Neschováváme se za škrobené kostýmky a povýšené důležité řeči, kterými chceme oslnit. Chceme, abyste byli spokojeni s výsledkem toho, co nám svěřujete do rukou, ať už se jedná o prodej, pronájem, nebo poptávku.
Jednáme profesionálně, ale zároveň lidsky. A to se nikdy nezmění.
Teď je taková ne moc šikovná doba. Buďme ale i tak pozitivní a věřme, že brzy bude svět zase normální. No a pokud právě v této době potřebujete poradit s něčím v oblasti realit, financování, nebo přemýšlíte o prodeji své nemovitosti, případně chcete pronajmout svůj byt, či dům, a zároveň chcete poznat realitku, která myslí na vás, volejte, pište, budeme se těšit na spolupráci.
Za tým Holek z realitky
Michaela

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky