Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

Chcete pronajmout svůj družstevní byt?

Má to svá úskalí, protože ve skutečnosti jste nájemníkem bytu, máte byt v pronájmu a majitelem bytu je družstvo, které Vám byt pronajímá.

Má to svá úskalí, protože ve skutečnosti jste nájemníkem bytu, máte byt v pronájmu a majitelem bytu je družstvo, které Vám byt pronajímá. Byt užíváte na základě nájemní smlouvy a máte svá členská práva a povinnosti vůči družstvu, jehož jste členem.
Pokud byt dočasně neužíváte a chcete jej pronajmout, můžete svůj byt pouze „podnajmout“. V případě družstevních bytů je tedy třeba se řídit občanským zákoníkem, stanovami družstva a nájemní smlouvou, kterou máte s družstvem uzavřenou.
Co Vás tedy čeká:

  • Musíte vědět, zda můžete či nemůžete svůj družstevní byt podnajmout či ne. Pozor ale! Pokud ve stanovách družstva ani v nájemní smlouvě nenajdete ustanovení, kde Vám výslovně družstvo zakazuje nebo naopak dovoluje podnajmout byt, tzn. nejsou pravidla podnájmu upravena, musíte se řídit občanským zákoníkem – bez souhlasu pronajímatele, tzn. v tomto případě družstva, nesmíte byt v družstevním vlastnictví podnajmout dalšímu subjektu. Je tedy třeba zaslat písemnou žádost družstvu o souhlas s podnájmem a zde žádejte písemné vyjádření. O souhlas požádejte ještě před tím, než začnete byt podnajímat a s podnájmem bytu začněte až po obdržení souhlasu. Jen velmi málo se stává, že družstvo nevyžaduje svůj souhlas s podnájmem.
  • Zjistěte si, zda je podnájem vůči družstvu zpoplatněný – bývá to někdy pravidelná měsíční úhrada, jindy roční úhrada. Ale i s touto částkou je třeba počítat pro stanovení částky za poskytnutí podnájmu.
  • Pokud si pořizujete byt v družstevním vlastnictví jako investici, vyžádejte si před podpisem smlouvy o převodu členských práv a povinností, ale i třeba před podpisem rezervační smlouvy Stanovy družstva a nájemní smlouvu současného družstevníka. Mohlo by se Vám totiž stát, že ve stanovách družstva či nájemní smlouvě může být klauzule, že podnajímat byt můžete až po uplynutí určité doby členství v družstvu. A není od věci se setkat třeba s předsedou družstva a zeptat se, jak se družstvo staví k podnájemníkům.

Pokud chcete podnajmout pouze část bytu a Vy v něm stále bydlíte – tzn. podnajmout chcete třeba pouze jeden pokoj a zbytek místností nabídnout do společného užívání, může se stát, že souhlas družstva nebudete potřebovat – i to najdete ve stanovách družstva nebo v nájemní smlouvě. Pronajímatel si ale může vymínit souhlas s podnájmem i části bytové jednotky. Potom zase vyžadujte písemný souhlas.
Podtrženo, sečteno, podnájem družstevního bytu není jen tak snadný, jak se může na první pohled jevit. Důležité je být opravdu velmi dobře orientovaný v dané problematice a znát smlouvy, podmínky, Stanovy družstva a další náležitosti.
A umí Holky z realitky zprostředkovat podnájem družstevního bytu? Ano, umí!
V případě dotazů, nebo zájmu o podnájem družstevního bytu prostřednictvím naší realitní kanceláře, neváhejte volat na kontakty uvedené na našem webu www.holkyzrealitky.cz, nebo napište e-mail na info@holkyzrealitky.cz a my se vám ozveme.
Těšíme se na spolupráci.

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky