Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

Víte, jak správně umístit dům na pozemek?

Správná orientace domu na pozemku je velmi důležitá, dům na rozdíl od svých názorů neotočíte. A nepomůže vám ani replika z jedné velmi známé pohádky, kde se říká: Chaloupko, chaloupko, tak je mi vhod… otoč se, ať je ke mně Tvůj vchod!

Správná orientace domu na pozemku je velmi důležitá, dům na rozdíl od svých názorů neotočíte. A nepomůže vám ani replika z jedné velmi známé pohádky, kde se říká: Chaloupko, chaloupko, tak je mi vhod… otoč se, ať je ke mně Tvůj vchod!

Jak na správnou pozici domu?

Vždy je lepší, když vás slunce ráno budí, než když odpoledne nepříjemně praží do ložnice. Slunce od června vychází na severovýchodě, opíše největší půlkruh a zapadne na severozápadě. V prosinci naopak okopíruje svojí dráhou nejkratší půlkruh, kdy vyjde na jihovýchodě a zapadne na jihozápadě. Skutečný oblouk tzn. východ-západ je možné u nás vidět až v září. V červnu vystoupá slunce až do 60° nad obzorem, v zimě je to pak jen 15°.

Sever
Pohybu sluníčka je dobré přizpůsobit polohu domu a rozmístění všech pokojů, pokud vám to situace na pozemku umožňuje. Severní strana může zůstat klidně bez oken. Vždy je to nejlepší poloha, která je ideální pro vchod, technické místnosti nebo například sociální zázemí.

Východ
Na východ je vždy lepší situovat především ložnici. Slunce vás bude příjemně budit a v létě, kdy je venku velké horko, nebude slunce přehřívat pokoj, které by měly zůstat na noc chladný, aby se v něm dalo spát.

Západ
Společné prostory jako obývací pokoj, kuchyně a jídelna by se měly přesunout na stranu západní. Aby zde nebylo příliš velké horko, je dobré tyto místnosti zastínit přesahem střechy nebo žaluziemi.

Jih
Dětské pokoje by měly být situované víc na jih a směrem spíš na jihovýchod. Umístění více na západ by mohlo znamenat problém s velkým letním žárem. V každém případě je dobré tyto místnosti vybavit žaluziemi či jinými dostupnými prostředky k zatemnění.
Na předběžné dispozice byste měli myslet nejlépe ještě přes samotnou koupí pozemku. Velkým problém bývají také svahy a pozemky u rušnějších cest.
Moci si dům otáčet podle libosti a přemýšlet, kudy se posouvá sluníčko, je možné jen v některých případech. Většinou však nakonec musí dojít ke kompromisu, ať už z hlediska hygienických a stavebních předpisů, možnostem pozemku i finančním požadavkům investorů. Důležité je i dodržení odstupových vzdáleností mezi stavbami a hranicemi od pozemku. Kdo již stavěl nebo rekonstruoval, jistě má své zkušenosti s úřady a ví, že to není žádná legrace. Nepropadejte ale panice, jistě vše dopadne dle vašich představ a sen o novém domově se stane vaší realitou.

Pokud se potřebujete zorientovat v realitním světě, nebo byste s námi chtěli prodávat svou nemovitost, neváhejte se na nás obrátit. Napište nám zprávu na info@holkyzrealitky.cz, nebo využijte kontaktů, které jsou uvedené na webu www.holkyzrealitky.cz.

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky