Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/2/2/221f9d01-bcbd-448d-8098-3fb0f5c6ccaa/holkyzrealitky.cz/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Merhautova 991/117

613 00 Brno

+420 777 550 162

+420 777 301 160

Po - Pá: 9:00 - 17:30

Jsme Vám k dispozici

Zvažujete nové bydlení a nevíte, zda jít do družstevního vlastnictví?

Před rokem 1989 bylo družstevní bydlení takovou stálicí. Naši rodiče buď bydleli ve „státním“ bytě nebo byli členy bytového družstva a bydleli v družstevním bytě. V jistém období zájem o bydlení v družstevním bytě opadl a nyní to vypadá, že se dostávají družstevní byty zase „ke slovu“. Ptáte se proč?

Před rokem 1989 bylo družstevní bydlení takovou stálicí. Naši rodiče buď bydleli ve „státním“ bytě nebo byli členy bytového družstva a bydleli v družstevním bytě. V jistém období zájem o bydlení v družstevním bytě opadl a nyní to vypadá, že se dostávají družstevní byty zase „ke slovu“. Ptáte se proč?
Snad úplně hlavním důvodem jsou neustále rostoucí ceny nemovitostí a jejich financování je složitější a složitější.
Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a bytem družstevním?
Nemovitost v osobní vlastnictví je zkrátka Vaše. Jedná se o Váš majetek. Pořízením družstevního bytu se stáváte členem družstva a k bytu se pojí členská práva a povinnosti.
V každém případě si musíte pro koupi nemovitosti v osobním vlastnictví připravit alespoň část kupní ceny, aby Vám byla poskytnuta hypotéka. Finanční poradce posoudí Vaše možnosti a dovíte se od něj, jakou maximální částku v souvislosti s vlastními zdroji a prokazatelnými příjmy Vám banka půjčí. A nesmíte zapomenout ani na odhad nemovitosti, kterou zamýšlíte pořídit – toto může také hodně ovlivnit její zakoupení. A pokud můžeme poradit, nepodepisujte žádnou rezervační smlouvu, dokud tyto náležitosti nemáte předem vyhodnocené. Pokud by Vám nemovitost utekla a koupil ji někdo jiný, najdete určitě další, která se Vám bude líbit. Ne nadarmo se říká, že se věci dějí z nějakého důvodu. Jistě na Vás tedy bude čekat ten pravý byt, či pravý dům v onu správnou chvíli.
V případě družstevního bydlení, pokud se jedná o novou výstavbu, je proces celkem snadný. Potřebujete pro začátek cca 20 – 30 % vlastních zdrojů, můžete také čerpat úvěr, který je někdy dokonce snazší získat, protože není na tak vysokou částku. Stanete se členem družstva a splácíte pak zbývající část ceny družstvu v měsíčním nájmu. Bývá to většinou rozloženo do 25 let. Po uhrazení poslední splátky máte možnost byt převést do osobního vlastnictví.
Pokud se jedná o výstavbu starou, je zde více variant. Záleží na stanovách daného družstva. Buď přeberete členská práva a povinnosti k družstevnímu bytu, bývalému členu družstva uhradíte jeho členský vklad a splátky, které již uhradil. Splácíte dál určenou částku v nájmu, nebo bývá možnost převést byt do osobního vlastnictví. V tomto případě buď musíte pro svoji hypotéku ručit jinou nemovitostí, nebo se do určené doby prokázat listem vlastnictví převod do osobního vlastnictví. Platíte pak celou kupní cenu najednou.
Tato problematika je docela rozsáhlá, v článku jsme vše zmínily jen velmi stručně.
Pokud některou z uvedených variant zrovna zvažujete, nebo Vás jen zajímá téma, určitě se nebojte zavolat na tel. 777 301 160, nebo napište na email helena@holkyzrealitky.cz. Vše Vám rády vysvětlíme.

O nás

Jsme realitka, která myslí na vás!
„Za 23 let aktivní činnosti na realitním trhu ve skupině 2 až 6 makléřů v týmu jsme úspěšně zrealizovali 1 623 obchodů s nemovitostmi!

Poslední příspěvky